Vadas János – a Kispapacoach interjú

Ha a belső hangra elkezdünk odafigyelni, akkor megtettük az első lépést

Vadas János a 2017-ben egy akkor szokatlannak hangzó ötlettel indult az Erste Higgy Magadban! pályázatán, miszerint kifejezetten kispapáknak szánt képzést indítana. Az akkor nyertes ötletből mára kézzelfogható valóság lett és János neve összeforrt az általa indított KisPapa Coaching programmal. Vele készült interjúnkból nem csupán a magunkba vetett hit fontosságáról beszélgettünk, de az is kiderül, mit tehetünk azért, hogy szülőként is legjobbat hozzuk ki magunkból.

2017-ben indultál és másodmagaddal nyertél a társadalmilag hasznos vállalkozások számára kiírt Erste Higgy magadban! pályázatán. Mit nyertél pontosan?

Igen, így van. A kisPapa Coaching ötletével pályáztam, mint egyéni induló, és egyike voltam a három nyertesnek. Hogy mit nyertem? Nagyon sokat nyertem: szakmai támogatást és tőkét. Ez a kettő kéz a kézben járt a pályázat során és mindkettőre szükségem is volt.

Mi történt Veled a győzelem óta eltelt egy évben?

Most lesz egy éve, hogy 10 év munkavállalói jogviszony után fel tudtam mondani a korábbi munkahelyemen és vállalkozói formára válthattam. Ez alatt az egy év alatt sikerült egy teljes termékportfóliót létrehozni – a kisPapa Coaching kiszélesítette a tevékenységét. Megmaradt az eredeti tevékenység, a kispapák támogatása, ehhez hozzájött, hogy nyitottunk egy bölcsődét a Révay utcában, így azoknak a családoknak, akiket támogatunk, van hová hozni a gyereküket. E mellett elindítottuk a párkapcsolati tanácsadást is, így gyakorlatilag a családi élet teljes szegmensében tudunk segíteni a gyermekvállalás gondolatától, a gyermeknevelésen át a párkapcsolati problémák megoldásáig. Ezek mellett olyan új workshop tematikákat dolgoztam ki, mint például az

Apa és Kassza, ahol kispapák pénzügyi felkészítése, a pénzügyi tudatosság növeléséért dolgozunk. Ez az év erről szólt.

Mit takar pontosan az Apa és Kassza?

Tulajdonképpen arra keressük a választ, hogy „Mennyibe kerül egy gyerek?”, és hogyan lehet felállítani egy jól működő családi kasszát. Általános megállapítás, hogy Magyarországon a pénzügyi tudatosság alacsony. Ez ezen a területen is erősen jelentkezik. Én magam is sok emberrel találkozom, akik igazából nem mérték fel a pénzügyi lehetőségeiket, nem terveztek családi költségvetést és így gyakorlatilag az ismeretlenbe indulnak, amikor gyerekvállalásról vagy a családi pénzügyek tervezéséről van szó.

Ebből a szempontból úgy tűnik, hogy a gyermekvállalás a szó legszorosabb értelmében vett vállalkozás, annak anyagi vonzataival…

Tulajdonképpen igen. Az Apa és Kassza workshopokon konkrétan az apaságról, a családalapítás pénzügyi vonzatáról van szó, ennek a helyes tervezéséről. Először is tudatosítjuk, hogy ez fontos. Másodszor tisztázzuk, hogy mi is ez – számba vesszük a jelenlegi költségeket, számba vesszük a bevételeket. Itt csordulnak ki az első könnycseppek, amikor nagyon szigorúan és tárgyilagosan kiderül, hogy mit is mutat az otthoni „mérleg” adott pillanatban. Ezután megnézzük, hogy mennyibe fog kerülni a gyerek még a gyermekvállalás előtt. Tabuk nélkül végigvesszük, hogy mennyit kell félretenni szülészre, orvosra, mennyibe fog kerülni a babakocsi, a gyerek stafírungja és így tovább. Aztán kiszámoljuk, hogy ehhez hogyan tudjuk hozzáigazítani a jelenlegi keretet.

Erre a tréningre csak leendő apukák járnak?

Erre a treningre csak srácokat hívtunk, mert úgy éreztem, hogy az apukákat könnyebb bevonzani egy ilyen, nagyon materiális, nagyon konkrét, számokkal dolgozó workshopra. A szülés felkészítő tréningeket már variálni szoktuk. Van, ami csak az apukáké, van, ami csak az anyukáké, és vannak közösek is.

Mi volt a foglalkozásod mielőtt főállású Kispapacoach lettél? Hová jártál be reggel dolgozni?

Egy IT cégnél voltam coach és mentor. Egy service desken volt a munkám, hogy az ottani kollégákat naprakészen tartsuk soft skill, hard skill, német nyelvű és ügyfélorientált kommunikáció témakörökben. 

Mi volt az a pillanat, amikor biztos voltál benne, hogy eljött az ideije, és most kell belevágni az újba, kvázi az ismeretlenbe?

A caoching megvolt alapnak. Ezen belül akartam keresni valamit, amiben hitelesen tudok működni, amiben kiteljesedhetek, amiben van tapasztalatom, és amit át akarok és tudok is adni. A váltásnak és ennek az elhatározásnak a pillanata az apaságom volt. Amikor megszülettek a gyerekeim, én egyedül voltam ezzel. Az én baráti körömben nem hogy gyerekek nem voltak, de még párkapcsolatok sem. Bennük is megfogalmazódtak aggályok, hogy maguk sem igazán tudták, ki az, akivel belevágnának a családalapításba és maga az apaság is egy ilyen ismeretlen, nehéz feladatnak látszott… én pedig elhatároztam, hogy megmutatom, hogy az apaság nem csak a nem alvásról szól, hanem van egy csomó olyan része, amit igenis lehet élvezni már az első pillanat előtt is. A gyerekvállalással nem kell megszűnni felnőtt férfinek vagy nőnek lenni. Ezért indítottam el a facebook és insta oldalt, hogy megmutassam, hogy „Hahó, emberek, ezt lehet élvezni is”. Ez után jött az Erste pályázata. 

A karrierváltásokkal általában egybecseng egy kiégés is.

Abszolút, én az IT-ban teljesen kiégtem.

Mik azok a kiégésre utaló jelek, amikre figyelnünk kell?

A kiégést nehéz felismerni, mert az ember nem nagyon néz rá magára ilyen szemszögből. Egyszerűen jön egy általános rossz érzés, aminek nehéz megtalálni a gyökerét. Ilyenkor az ember a legkülönbözőbb területeken keresi az okokat. Ingerlékenyebbek leszünk, és általánosan megfakul az öröm és a sikerérzet. Sok idő el tud telni, mire rájövünk, hogy hoppá, ez lehet, hogy szakmai kiégés.

Mit tanácsolsz azoknak, akik hasonlót tapasztalnak magukon?

Én azt tudom mondani, hogy akik olyan tüneteket tapasztalnak munkájuk kapcsán folyamatosan, mint a motiválatlanság, fizikai fáradtság; ha nehéz reggel felkelni, ha nem megy a visszatöltekezés, akkor szakemberhez kell fordulni. Ő tud segíteni benne, hogy ismét megtaláljuk azokat a dolgokat ez életben, amik örömet okoznak, amitől újra kihúzzuk magunkat saját magunk előtt. Ilyenkor picit átállítódik a gondolkodásunk, hogy megtaláljuk azokat a pillanatokat, amelyben örömöt tudunk átélni. Ez lehet egy jó kávézás a teraszon, egy új kedvtelés megtalálása, a sportolás, egy jó beszélgetés. Ha a belső hangra elkezdünk odafigyelni, akkor megtettük az első lépést a kiégésből való kilábaláshoz.

Neked az apaságod híre volt az a pillanat, amikor helyére „kattantak” a fogaskerekek és nyilvánvaló lett, hogy mit kell csinálnod. Általánosságban hogyan érezhetjük meg mi magunkban ezt a pillanatot, ami végül elindít a számunkra helyes úton?

Én azt ajánlom, hogy mindenki hallgasson a belső hangjára. Képzelje el azt az életet, amit egy ilyen „higgymagadban” pillanatban hozott döntés után élhet. Ha érzi azt a borzongást, az az izgalmat, azt a melegséget, amit már mindannyian éreztük életünk egy-egy pillanatában, akkor az egy nagyon jó iránytű, amire bátran hallgathatunk.

A kisPapa Coaching -ot egyedül csinálod, de gondolom, hogy ez hátország nélkül nem megy.

Igen, a kisPapa Coaching munkáit egyedül csinálom, a feleségem ebben nincs benne napi szinten, Ő a saját szakmájában egy kiváló szakember és a szakmai energiáit oda fókuszálja, de természetesen az a támogatás, amit Ő nyújt nekem, az hatalmas segítség minden téren.

A kisPapa Coaching már eddig is hatalmasat fejlődött a Révay utcai bölcsivel, és a különböző új tréningekkel gyakorlatilag ez egész családi életet lefedet. Van rálátásod arra, a társadalmi elfogadásra, ami a coach-hoz, pszichológushoz járást jellemzi. Látsz ebben változást?

Nehéz dió, mert Magyarországon még mindig egy kicsit „gyanús” ha valaki ilyen módon foglalkozik a lelki egészségével. Van egy kis távolságtartás, de az az általános tapasztalatom, hogy amikor már az első tréning után jobban érzik magukat, akkor ezt mintha elfújták volna. Az apuka és a szülő felkészítők után rendszeresek az olyan visszajelzések, hogy „Nahát, nem is gondoltuk, hogy vannak ilyen szempontok, aspektusok.” Egy csomó ilyen alapvető tapasztalati tudás van fejlődéslélektanból, neveléselméletből amit valahol tudnak a résztvevők, de ezt újra felépítve, jól tudatosítva és használva olyan kulcsot kapnak a kezükbe, amivel már bátran tudnak felelős döntéseket hozni a családjuk és a saját javukra.

Jánosról és a KisPapacoach tréningeiről még több információ a honlapon:

http://www.vadasjanos.hu/home/kispapa-coaching/